какво да пием за киселини

Безкрайни киселини, при които инхибиторите на протонната помпа са неефективни, а по време на гастроскопията няма промени в хранопровода.

Киселини се появяват, когато съдържанието на стомаха се хвърля в хранопровода. Течността (киселина, жлъчка) и газът могат да бъдат изхвърляни, в този случай ще се появи оригване. Ако киселината се отива в хранопровода, лекарствата — инхибитори на протонната помпа са ефективни. 

Ако се появят алкални изхвърляния — инхибиторите на протонната помпа са абсолютно неефективни.

Как да разберете какво причинява киселините във вашия случай?

Гастроскопията показва само наличието на възпаление и увреждане на лигавицата под формата на ерозии и язви. Хвърлянето на съдържанието на стомаха в хранопровода и още повече, съставът на хвърлената течност, според гастроскопията е невъзможно да се определи.

В този случай препоръчваме 24-часова рН импеданс метрия на хранопровода. По време на това изследване се определя както височината на изхвърлянето, така и естеството на рефлукса. С помощта на рН-импеданс метрия се избира адекватно лечение на рефлуксна болест.

Гастроентеролозите, които отдавна работят по този проблем, са изумени, че алкалните изхвърляния в хранопровода са повече от киселини. В този случай, докато изследването не е проведено, тези пациенти са с предписани инхибитори на протонната помпа за лечение на киселини, които в този случай нямат ефект.

Така че, приятели, обсъдете с лекарите си различни възможности за диагностика и лечение. РН биоимпедансометрията не е широко разпространена, но при наличие на рефлуксна болест и неефективност на инхибиторите на протонната помпа, това изследване трябва да бъде проведено.

До появата на киселини допринасят:

 • Мазни и/или пържени храни;
 • Газирани напитки (лимонада, шампанско, бира);
 • Цитрусови плодове и сокове;
 • Шоколад;
 • Кафе;
 • Мента;
 • Домати.

Как можете да намалите киселините?

Всякакви лекарства от този тип:

 • Талцид;
 • Гавискон;
 • Еманера;
 • Гастроцид;
 • И други.

По-добре е да изберете антиациди в течна форма, те започват да действат по-бързо и работят по-дълго.

Мога ли да пия сода за киселини?

Обърнете внимание, че алуминиевият хидроксид или калцият в състава на антиацида предизвикват запек. Магнезият, напротив, увеличава изпражненията. Ако няма проблеми със изпражненията, можете да изберете някой от антиацидите.

Антиацидите намаляват киселините до 3-4 часа, те не лекуват, но облекчават симптома. Например, с киселини след барбекю или обилна трапеза.

Самостоятелно да се вземат антиациди може да бъде не повече от 7 дни, ако киселините седят за по-дълго или се появява по-често, трябва да се консултирате с лекар.

Киселини или инфаркт, как да различим?

Ако киселината е причинена от изхвърлянето на съдържанието на стомаха в хранопровода, приемането на някакви антиациди (алмагел, фосфалугел, гавискон, маалокс и др.) ще го намали. Антиацидите действат 5-10 минути след приема на таблетка.

Ако усещането за парене зад гръдната кост не намалява след приема на антиациди, а напротив, се увеличава и болката излъчва към лявата ръка или лявото рамо, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Понякога резултатът продължава за минути.

Освен това, при наличие на рефлуксна болест, в стандарта за изследване е включена електрокардиограма (ЕКГ). Абсолютно е необходимо да се извърши, дори с пълна увереност, че киселините или паренето зад гръдната кост се причиняват от рефлуксна болест.

Грижете се за здравето си!