стресирана жена

В 21 век стресът е нещо нормално. Той е неизменна част от живота ни. Съпътства ни навсякъде и трудно бихме могли да смекчим неговото влияние върху емоционалното ни състояние като цяло. По-често се срещаме с него на работа, където динамиката кипи, а ние трябва да сме на една вълна с нея. Това ни форсира, кара ни да се чувстваме напрегнати, а на по-късен етап и стресирани. 

Опасен ли е стресът за здравето ни

Ежедневните проблеми водят до стрес, а той на свой ред до физически неразположения. Задължително е да работим върху ефективното справяне с тревожността и напрежението, намирайки правилните решения, които да работят изцяло в наша полза. Това ще ни предпази от широк спектър от болести, които се появяват в резултат на емоционалния дисбаланс – високо кръвно, сърцебиене, поведенчески разстройства и др.  

Посетете Силвия Маринова – психолог във Варна специализиращ в психологически казуси свързани със стрес на работното място и личния живот.

Как да се справим с него

Справянето със стреса е тема, която вълнува цялото общество. На теория всичко изглежда разбираемо и лесно, но когато ни се наложи да приложим прочетеното, разбираме, че всъщност има много още върху какво да работим. Ето и някои полезни съвети, с които по-лесно ще извървите всички стъпки към постигането на вътрешен мир и спокойно състояние на духа:

  • За справянето със стресовите моменти, прекарвайте време насаме със себе си, за да “чуете” мислите си и да ги приемете;
  • Изберете интересен спорт, който да практикувате;
  • Правете упражнения у дома сутрин – това ще Ви зареди с енергия за целия ден;
  • Допускайте до себе си повече положителни емоции и по-малко негативни;
  • Приятният разговор, смях и забавление с приятели може да е като психотерапия и антистрес терапия – заложете на това при справянето с душевния дискомфорт;
  • Редувайте работа с достатъчно почивка и нека това стане Ваша рутина;
  • Дългите разходки сред природата са безценни – доказан метод за справяне с всякакви емоционални неразположения. 

Ако не се научим да “изпускаме парата” и да разграничаваме служебните от личните неща, стресът лесно може да се трансформира и в хроничен, което на свой ред ще засегне и здравето ни. Важно е да знаем как да снемаме натрупалото се напрежение от плещите си, да пренасочваме мислите си в положителна посока, а след това да си осигурим и необходимата почивка за справяне с умората и напрежението.

Кога се налага консултация с психолог

Работата с психолог е необходима, когато самостоятелното справянето със стресовите ситуации не ни е по силите, а това на свой ред е довело до излизането на нещата извън контрол. Подобни моменти изискват провеждането на задълбочена консултация със специалист, който ще ни помогнем да преодолеем по-лесно емоционалния дискомфорт и несгодите на живота – в PsySense ще откриете подкрепа при разрешаването на всякакви психологически дилеми, които тормозят ума и душата Ви!