Болки в зъба

Не е рядкост в зъболекарския кабинет да дойде пациент с оплакване от болка в определен зъб, която да не може да се свърже с конкретен стоматологичен проблем. Тогава се говори за болки в зъбите от недентален произход. При такива случаи в добрите дентални клиники като България Дент се провеждат по-сериозни и задълбочени изследвания, които да локализират причината за дискомфорта.

Защо хората се оплакват от болки в зъба на нервна почва

Болките в зъба на нервна почва са често оплакване в наши дни. Те могат да са породени от невралгия, възпаление на нерви, травма след хирургична интервенция или да са свързани с психологически състояния. Известно е, че стресът и депресията могат да причинят сериозни психосоматични болки.

При такива състояния е много важно първо категорично да се отхвърли нуждата от стоматологични услуги, а след това да се търсят другите причини.

Как да спрете болките

Дискомфортът в зъбите е изключително неприятно състояние и е добре да знаете поне няколко начина да го намалите. В домашни условия можете да туширате неприятното усещане с народни средства като:

  • Алкохол;
  • Кислородна вода;
  • Студен/горещ компрес;
  • Пресен джинджифил, лук, чесън;
  • Карамфил, черен/черен пипер;
  • Мента, живовляк.

Алкохолът и кислородната вода се използват за жабурене около проблемното място. Притежават силен седативен ефект, който упоява нервите в зъба и намаляват неприятните усещания. Студен или горещ компрес, положен върху бузата може също да донесе известно облекчение.

Сдъвкването на пресен джинджифил, пресен лук или скилидка чесън могат да помогнат, тъй като притежават сериозни противовъзпалителни свойства, а лютивината им доказано намалява чувствителността в устната кухина.

Черният или червен пипер, както и карамфилът са подправки, известни с антибактериалните си качества. Смелете малко количество от тях, смесете ги със зехтин или масло и ги намажете върху болезненото място.

Сдъвканите сурови листа мента или живовляк притежават силно антисептично действие и носят облекчение. Друг метод на приемането им е сваряване на силна тинктура и често жабурене с нея.

Кога е необходимо да потърсим стоматолог – съветите на BulgariaDent

Гореизброените методи притежават краткосрочен ефект и въздействат единствено на симптомите, но не и върху проблема. За пълноценно излекуване е необходимо да се обърнете към стоматолог, защото източникът на болка може да е възпаление на венците или да се прояви силно след вадене на проблемен зъб.

А ако болката се усилва при натиск или след консумация на топла, студена или сладка храна, се обърнете веднага към специалистите в дентална клиника BulgariaDent, за да ви бъде обърнато качествено и бързо внимание на стоматологичните проблеми.