Рутери Ardes.bg

Почти във всеки дом вече има изградена локална Wi-Fi мрежа, което се постига чрез използването на рутер, наричан още маршрутизатор. Как работи той и защо ни е необходим? Какво представляват отделните видове и на кои характеристики трябва да обърнем внимание преди покупката? Как да изберем правилния и от къде да купим? Нека видим какво мислят от Ардес!

За какво ви е нужен рутерът

Обикновено представлява малка правоъгълна пластмасова кутия, с различни мигащи индикатори по нея, от двете страни на която излизат една, две или три и повече антени (в зависимост от класа на устройството). Най-общото му предназначение е безжичното свързване на две или повече мобилни или настолни устройства в една локална мрежа. По този начин отделните джаджи на локално ниво могат да комуникират помежду си и да се свързват с Интернет чрез един IP адрес.

В допълнение, в задната част на рутера има няколко LAN и един WAN портове, позволяващи например жичното свързване на няколко (обикновено 4) устройства към мрежата. За да започне да работи нормално, рутерът трябва да получи своите мрежови настройки за свързването му с Интернет.

Какви видове има?

Съществуват няколко вида, според съвместимостта им с отделните безжични мрежи:

  • ADSL, които вече практически не се използват;
  • Ethernet – връзката става чрез кабели с усукана двойка и порт RJ45;
  • 3G/4G/LTE – използва се за разпространение на безжичен интернет, доставян от мобилните оператори;
  • универсални – комбинира в себе си определено разнообразие от връзки.

Или като цяло, Wi-Fi рутерите могат да се разделят на два основни вида: жични и безжични. При първите се използва кабел, чрез който се доставя Интернет, а при вторите се поставя SIM карта от мобилния оператор, чрез която по безжичен път се осигурява възможността за връзка с глобалната мрежа.

На кои характеристики трябва да обърнете внимание преди покупка?

Поради голямото разнообразие от видове и модели рутери Ardes.bg, преди покупката трябва да обърнем внимание на някои характеристики:

  • Трябва предварително да се свържете с интернет доставчика Ви и да разберете използваният от него вид на WAN конектора, както и протокола на връзката;
  • Ако скоростта за предаване на данните превишава показателя от 100 Mbps, то заложете на модел, поддържащ 1 Gbps;
  • Ако възнамерявате да използвате множество свързани едновременно устройства и да консумирате голям трафик, насочете се към маршрутизатор с две честотни ленти и поддръжка на безжичния стандарт LAN IEEE 802.11 ac.

Как да изберете качествен продукт?

Най-добрият вариант е да посетите специализиран онлайн магазин за техника Ардес и да направите безплатна консултация със специалист, който на база потребностите и условията Ви ще предложи подходящ рутер с гаранция за качество.