защо нямам приятели

Ако човек е самотен, ако няма приятелка, гадже или приятели, това е трудна и болезнена ситуация. Няма хора на света, които постоянно искат да бъдат сами. Да, разбира се, понякога е необходимо, искам да бъда сам със себе си, но това е временно състояние. Рано или късно, така или иначе, ще искате да общувате.

Често ли мислиш за „защо нямам приятели“? Чувствам се самотен? Така че тази статия е за вас, ще се опитаме да разберем:

 • причините за вашата самота;
 • изход от ситуацията.

Но най-напред искаме да отбележим, че в 9 от 10 случая проблемът се крие именно във вас. Може би именно вие правите нещо нередно и плашите хората наоколо.

Каква е причината да нямаме приятели?

Трудно е да разпознаеш собствените си грешки и измислици, не всеки може да бъде и самокритичен. Такива качества обаче са много изгодни да ги имате, особено ако искате да имате повече приятели.

Ще разгледаме 5 основни грешки, поради които човек няма добри приятели или близки хора.

№ 1: постоянно се оплакваш

Постоянното ръмжене и заяждане може да бъде причината да нямате приятели. Преценете сами, ако сте толкова негативни, че дори не го забелязвате, няма нищо изненадващо във факта, че никой не иска да общува с вас.

Всеки психолог ще ви каже, че подобно поведение е егоистично. Постоянно се оплаквате (дори няма значение за какво: живот, взаимоотношения, работа и т.н.) изразявате собственото си мнение и това е важно за вас. Освен това всички останали трябва да се съгласят. Така?

Но всъщност изобщо не. Това поведение в повечето случаи дразни хората. И те просто не им е приятно да говорят с такива хленчуци.

№ 2: Забравихте за приятелите си

Това често се случва, когато срещаме сродна душа. И съвсем естествено е, че в началото на връзката искате да прекарате възможно най-много време с партньора си. Но на приятелите също трябва да обърнете внимание.

Ако това не бъде направено, те могат да се почувстват експлоатирани и обидени. И между другото в това няма да има нищо изненадващо. Няма ли да се обидите, ако някой се обърне към вас само от скука или за помощ? Това е същото. Приятелството трябва да се поддържа!

Новата ви любов наистина ли ви отнема цялото свободно време? Не можете ли да отделите няколко часа за приятелите си?

Влюбването много често ни ослепява толкова много, че започваме да забравяме за близките си: по-рядко се срещаме с тях, по-рядко се обаждаме. И ако се обадим то е само „по работа”.

Никога не оставяйте приятелите си, когато имате нов партньор. С него може и да се разделите. И истинските приятели са голямо съкровище.

№ 3: Прекалено големи очаквания

Друга възможна причина да нямате приятели е, че очакванията ви са твърде високи. Това явление често се среща и в отношенията между мъж и жена.

Когато очаквате определени неща от другите, понякога е трудно друг човек да се справи с тези очаквания. Важно е да разберете, че никой няма да се държи по определен начин, само защото вие го искате. Освободете себе си и другите от високите си очаквания и надежди. Всичко това разрушава приятелството.

№ 4: Имате ниска самооценка

Друга често срещана причина за липсата на приятели е ниската самооценка. Това пряко влияе на възникването на трудности с междуличностните отношения. Хората с ниска самооценка често се изолират от обществото и с това трябва да се борим. Попитайте психолог за съвет, лекарят ще ви помогне да разрешите проблема и най-накрая ще можете да срещнете нови хора.

Съвет: започнете да ходите на фитнес или се запишете на интересни курсове. Така ще разберете, че има и други хора, те са приятелски настроени и много добре биха могли да ви бъдат приятели.

Бъдете отворени за нови познанства!

№ 5: Може би сте клюкар?

Има много хора, склонни към клюки. Да седиш в кухнята и да обсъждаш сред приятели на общи познати е хубаво дело, а? Има обаче проблем, когато „търкате костите“ с други приятели.

В този случай всеки ще познае как се държите зад гърба му. Поради това другите може да загубят доверие във вас, да спрат да общуват по откровени теми или дори да откажат да бъдат приятели.

Доверието е важно по всякакъв начин! Разбира се, понякога е нормално да се пази в тайна с приятел, но не за общи познати, а не за лични теми. И не бива да го злоупотребявате, в противен случай вашите близки ще мислят, че се отнасяте зле с приятелите си.

Ако някоя от тези точки ви седи, тогава въпросът защо с другите е наред, а с мен не е приятел е решен. Всичко е във вашите ръце, направете нещо по въпроса!

Ами ако нямате приятели?

Не са много истинските приятели и без приятелство хармония в душата не може да се постигне. И ако във вашата среда има такива хора, тогава те трябва да бъдат защитени и реципрочни. А ако не, тогава трябва да потърсите нови познати. Всичко е просто.

Темата е обширна, но имаме няколко универсални съвета, които ще помогнат да се сприятелим на всяка възраст. Прилагайки ги на практика, вие се обграждате с необходими и приятни хора.

 1. Бъди себе си. Това е важно, може би дори най-важното. Няма нужда да се преструвате на никого.
 2. Винаги оставайте във връзка. За щастие, сега има всички възможности за това: телефон, SMS, социални мрежи. Споделете впечатленията си в Интернет, не забравяйте да се срещнете за „чаша чай“, планирайте съвместен отдих. Така ще станете по-близки с хората. Но помнете, ако сте пренебрегнати – няма нужда да се налагате. Самоуважението не е отменено!
 3. Ясно разберете какво точно цените в другите хора, с които е по-интересно и по-лесно да контактувате. Въз основа на това потърсете приятели.
 4. Не правете прибързани заключения, не съдете по „дрехите“. Най-добре е да опознаете по-добре човека и след това да решите дали да продължите да общувате с него или не.
 5. И най-важното – не го приемайте присърце, ако някой загуби интерес към вас. Може би това изобщо не са вашите хора и трябва да продължите търсенето. И ако това ви разстрои или вече ви е разстроило – развеселете се!

Приятелството е взаимоизгодни отношения. Предложете помощ, когато видите, че човек има нужда от това. Ако това е истински приятел, тогава можете да разчитате на помощ в замяна.

Защо ми трябват приятели?

Малко странен въпрос, но е важен. Понякога стойността на приятелството се подценява, но имаме нужда от приятели. Но защо, питате?

 1. Приятелите ни правят по-уверени. Истинските приятели ви помагат да се отпуснете. Те ни дават сила, карат ни да мислим позитивно и като цяло ни карат да се чувстваме по-добре. Приятелите винаги веселят и се смеят, ако е необходимо. И ако е необходимо, те ще плачат с нас.
 2. Когато им кажем нещо, те слушат внимателно, независимо какво. Истинските приятели могат да прекарват часове в слушане на нашите оплаквания, истории, интриги и т.н.
 3. Ние сме добре до тях: няма нужда да се преструвате, че можете да бъдете себе си.
 4. Те помагат със съвет и дело. Това понякога е изключително важно.
 5. Никой освен истински приятел няма да ни каже истината. Дори и най-родните хора понякога не са в състояние да изразят горчивата истина на глас. Един приятел ще каже.
 6. В крайна сметка приятелите сами ни правят по-добри! В крайна сметка, ако искате да имате истински приятели, трябва да се научите не само да вземате, но и да давате. Не можете да вземете това, което не сте готови да върнете; истинското приятелство не работи така.

Като цяло, ако нямате приятели, винаги можете да ги намерите. Ако си поставите такава цел. И не забравяйте, че приятелството е един аспект от живота, който ни прави по-щастливи.