краставици

Причина 1. Избор на правилния сорт с генетична липса на горчивина

Отгледах много сортове краставици, така че мога да кажа с увереност, че наличието на горчивина в Зеленци до голяма степен зависи от избора на сорт. Например, хибриди като немски, бабушкин, буян, момче и пръст нямаха горчивина, а любимият ми сорт салата Зазул имаше горчиви плодове, особено по-близо до есента.
Затова експериментирайте със сортовете, наблюдавайте как се държат във вашата климатична зона и изберете най-добрите.

Причина 2. Неправил ното поливане също е причина за горчивина

Краставиците ще започнат да бъдат горчиви, ако изпитат липса на влага, това важи особено за оранжерийните растения, тъй като температурата в затворена земя може да достигне повече от 40 градуса …. и това е в най-добрия случай …
Излишъкът от влага също може да повлияе на вкуса на краставицата и да ги направи горчиви.
Намерете средно място, не преовлажнявайте почвата и не позволявайте да изсъхне прекомерно, а също така не забравяйте, че краставиците предпочитат да бъдат поливани с топла вода, а не ледена.

Причина 3. Недостиг или излишък на хранителни вещества

Една от причините краставиците да станат горчиви може да бъде неправилният режим на хранене. Липсата на хранителни вещества води до повишено производство на куркубитацин, който е отговорен за горчивината на зеленчука.

Причина 4. Прекомерно или недостатъчно осветление

В моята практика забелязах, че в едно и също растение по същото време растат краставици, които са горчиви и които имат нормален вкус. Освен това онези зеленчуци, които растяха на слънце, бяха горчиви, а краставиците, които бяха засенчени, нямаха вкус на горчивина.
По-близо до есента растенията изпитват липса на слънчева светлина, което също води до появата на горчивина.

Причина 5. Внезапни температурни промени и техните последици

Температурният режим е много важен за растежа и развитието на растенията, поради което е нежелателно температурите през нощта и деня да са много различни.
През пролетта от подобни разлики ми помагат топлите легла и няколко слоя покривен материал или филм, а в горещите дни засенчвам растенията с тюл или бял покривен материал.
Източник: Краси, фермер на краставици